Ürünlerin depolanması ve taşınması sürecinde güvenliği sağlamak için kullanılan çeşitli araçlar bulunur. Bu araçlar arasında en sık kullanılanı palet çeşitleridir. Paletler ürün gruplarının altına yerleştirilerek stabil bir zemin oluşturmayı sağlayan ürünlerdir. Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte depolama ve taşıma sırasında maliyeti azaltmak, daha çevreci çözümler bulmak gibi sebeplerle birtakım inovatif girişimler gerçekleştirilmiştir. Bu girişimlerin sonucunda ortaya çıkan ve giderek yaygınlaşan depolama seçeneklerinden biri de slip sheet çeşitleridir. Ahşap palet ve slip sheet sıkça karşılaştırılan ürünler olarak karşımıza çıkar. Yazımızın devamında bu iki ürüne dair ihtiyaç duyabileceğiniz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.
Genellikle ahşap türü görülen ve depolama ile nakliye aşamalarında ürün gruplarını bir arada tutup olumsuz dış etkilere karşı korumaya yardımcı olan ürünlerdir. Ağır olmaları ve geniş bir depolama alanı gerektirmeleri sebebiyle yerini yeni nesil depolama araçlarına bırakan bu tahta yapılar, depolama ve nakliye sırasında etkin koruma için çeşitli ek ambalajlama yöntemleri de gerektirebilir.
Yeni nesil depolama ve nakliye araçları arasında yer alan slip sheetler, taşıma kolaylığı sağlar ve lojistik maliyet . Kraft malzemeden üretilen bu ürünler, baskı yöntemleriyle özelleştirilebileceği gibi ürün ihtiyaçlarına göre neme dayanıklı ya da polietilen kaplı şekillerde de bulunabilir. Sarcina Ambalaj güvencesiyle kullanabileceğiniz slip sheet ürünleri ise kaymaz ve kaydırmaz özellikleri sayesinde pratik kullanım ve ekstra koruma sağlar.
Bu ürünler, üretim sürecini tamamlayan ürünlerin depolanması ve nakliye edilmesi sürecinde kullanılan ürünlerdir. Ürün gruplarının güvenli şekilde depolanabilmesi, olumsuz dış etkenlere karşı korunabilmesi ve personel ya da ürün açısından herhangi bir zarar yaşanmadan taşınabilmesi için bu iki ürün de kullanılabilir. Bu iki farklı ürün gıdadan mobilyaya, beyaz eşyadan otomotive kadar hemen hemen her sektörde kullanılabilen depolama ve taşıma ürünleridir.
Depolama ve taşıma alanında en yaygın kullanılan iki yöntemin her ikisi de ürün bütünlüğünü korumak ve olumsuz etkenler nedeniyle oluşabilecek ürün hasarlarını ve kayıplarını engellemektir. Bu iki ürünün kullanım amacı aynı olsa da barındırdıkları çeşitli farklar bulunur.
1. Kullanım Şekilleri
Ahşap palet ve slip sheet çeşitleri arasındaki ilk fark kullanım şekilleri açısından ortaya çıkar. Bu ürünler, ürün gruplarının altına yerleştirilir. Sonrasında ürün grupları bunun üzerine dizilir. Bu sırada ürünlerin yönü ve dengesi oldukça önemlidir.
2. Fiyat Farkı
Üretim, depolama ve dağıtım süreçlerinde en önemli etmenlerden biri de maliyettir. Ahşap palet fiyatları ile slip sheet fiyatları arasında da ciddi bir ayrım bulunur. Paletler, yeniden kullanılabilme özelliği düşük olan ürünlerdir. Aynı zamanda satın alım fiyatı bakımından da ahşap palet maliyeti ciddi bir gider kalemi oluşturabilir. Slip sheet geri dönüştürülebilir ve yeniden kullanılabilir ürünler olduğundan dolayı slips heet maaliyeti çok daha düşük olacaktır.
3. İş Gücüne Etkisi
Bu iki ürün arasındaki farklardan biri de kullanılan iş gücüdür. Ürünlerin depolanması ve taşınması sırasında iş gücü önemli bir etkendir. Palet kullanımında ürünlerin yerleştirilmesi ve dengenin sağlanması ciddi vakit gerektirebilir. Aynı zamanda palet üzerine depolama yapıldığında kimi zaman streç film, shrink film gibi farklı ambalajlama tekniklerinin kullanımına da ihtiyaç duyulabilir.Tek başına etkin güvenlik ve düzen sağlayabilen slipsheetlerin kullanımında ise yalnızca ürün gruplarının arasına yerleştirilme süreci söz konusudur. Aynı zamanda slip sheet kullanımı sayesinde ISPM 15 regülasyonundan muaf olarak uluslararası taşımacılık işlemlerinizi pratik şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
4. Palet ve Slip Sheetin Hacimleri
Depolama ve nakliye süreçlerinde hacim de önemli bir faktördür. Ahşap palet ölçüleri yaklaşık 150 milimetrelik yükseklik ve 17 kilogram ile 25 kilogram arasında değişen ağırlık ile büyük hacim kaplarken slipsheet ürünleri 1 milimetrelik yükseklikleri ve 450 gram ile 850 gram arasında değişen ağırlıklarıyla konteyner başına 300 milimetre hacim tasarrufu sağlamanıza imkan tanır.
Günümüzde giderek yaygınlaşan bir kullanım alanına sahip olan slipsheet, birçok firma tarafından tercih edilmesinin birçok nedeni bulunur. Çok yer kaplayan ve ciddi ekonomik harcamalara yol açabilen paletlerin karşısında sağladığı avantajlarla öne çıkan slip sheetler; birçok açıdan akıllıca bir tercihtir.
1. Ürün Özellikleri
Slipsheet avantajlarının başında ürün özellikleri gelir. Ağırlık ve hacim bakımından pratik olan bu ürün, 1.8 tona kadar taşıma kapasiteleriyle kullanım kolaylığı sağlar. Suya dayanıklı malzemeden üretilen ve ihtiyaçlara göre özelleştirilebilen slipsheet, yüksek delinme ve yırtılma direncine sahip olmaları sebebiyle de avantajlı ürünlerdir.
2. Kullanım Şekli
Ürün gruplarının arasına yerleştirilerek kullanılan slips heet, forkliftlere eklenen küçük parçalar yardımıyla kolayca taşınabilir. Grup başı taşıma kapasitesini artıran ve yükleme süresini azaltan bu ürün; ürün gruplarının düzenli şekilde yerleştirilmesini, dengede tutulmasını, neme karşı korunmasını ve kolayca nakliye edilebilmesini sağlar. Slipsheetler, personel ve ürün güvenliğini sağlama konusunda oldukça başarılıdır.
3. Ekonomik ve Ekolojik Tercih
Slipsheet, yüzde yüz geri dönüştürülebilen ve yeniden kullanım özelliğine sahip olan ürünler olduğundan dolayı atık üretimini azaltır ve ekonomik tasarruf sağlar.