Doğaya saygı ve çevre temizliği günümüzde birçok sebepten dolayı tüm sektörler tarafından göz önünde bulundurulan konular arasındadır. Ambalaj atıkları sürdürülebilirlik söz konusu olduğunda doğaya saygılı özelliklerle tasarlanması gereken ögeler arasında yer alır. Yazımızın devamında ambalaj atıklarında geri dönüştürülebilirlik konusunda ihtiyaç duyabileceğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz!
Üretim ve tüketim süreçleri çeşitli atıkların ortaya çıkmasına sebep olur. Bu noktada ürünlerin üretimden tüketime yolculuğunda aracı olan ambalaj ürünleri ciddi bir atık kütlesi oluşturur. Bu sebeple geri kazanım özellikle ambalaj sektöründe fazlasıyla önemli bir konudur. Geri kazanım nedir sorusunun cevabı sürdürülebilirlikle açıklanabilir. Kullanılan ürünlerin kullanım amacı çerçevesinde ya da farklı amaçlarla yeniden kullanılabilmesi ya da dönüştürülebilmesi geri kazanımın kilit noktasıdır ve bu sayede sürdürülebilirlik de sağlanmış olur.
Ambalaj sektöründe geri dönüşüm nedir sorusunun cevabının bulunabilmesi için öncelikle ambalaj atıkları nelerdir ve hangi maddeler geri dönüştürülebilir soruları cevaplanmalıdır. Ambalaj atıkları çeşitli ürünlerin üretim, depolama ve nakliye süreçlerinde kullanılan paketleme ürünleridir. Kullanım sonrasında atıl hale dönüşen ambalaj atıklarının geri dönüştürülmemesi ciddi çevre kirliliğine ve kaynak israfına sebep olabilir. Kağıt ve karton, plastik, metal ve cam ambalajların birçoğu doğru bir ayırma işleminden sonra geri dönüştürülebilir. Bu sayede çevre korunur ve kaynaklar verimli şekilde kullanılabilir.
Evet, plastik ambalajlar, geri dönüştürülebilenler arasında yer alır. Ambalaj ürünlerinin birçoğu plastik bazlı üretilir. Bu sebeple plastik geri dönüşümü oldukça önemlidir. Plastik ambalaj geri dönüştürülebilir mi sorusunun cevabının “evet” olması, ambalaj firmalarının sürdürülebilirlik sağlaması için oldukça faydalıdır. Plastik atıklar öncelikle ayrıştırma merkezlerinde toplanıp büyüklüklerine ve özelliklerine göre sınıflandırılır. Ardından küçültülüp eritilir ve birincil hammadde konumuna getirilir.
Hassas ürünleri darbelere karşı korumak amacıyla kullanılan balonlu naylonlar diğer plastik ürünlerle birlikte geri dönüşüm merkezlerinde toplanıp yeniden kullanıma kazandırılabilir.
Balonlu zarflar dış kısmı kağıt materyalden üretilen ve iç kısmında balonlu naylon bulunduran ambalaj ürünleridir. Özellikle kargolama işlemlerinde tercih edilen bu ürünlerin geri dönüşümü, ayrıştırma süreci gerektirir. Kağıt yüzey ve balonlu naylon kısımların birbirinden ayrılması ve uygun geri dönüşüm merkezlerinde toplanması gerekir.
Evet, geri dönüştürülebilir fakt normal plastik ambalajlardan ayrı olarak yapılmaktadır. Plastik ambalaj köpüğü kırılgan ve hassas ürünlerin arasında ve etrafında kullanılan çok amaçlı ambalaj ürünleridir. Bu ürünlerin geri dönüşümü diğer plastik ürünlerle birlikte gerçekleştirilemeyeceğinden dolayı özel geri dönüşüm merkezlerinin araştırılması gerekir.
Kağıt atıkların geri dönüşümü oldukça pratiktir. Kağıt atıklar ayrıştırma işleminden sonra hamurlaştırılıp geri dönüştürülmüş kağıt şekline getirilebileceği gibi kağıt ambalaj üretimine hammadde olarak da geri kazandırılabilir.
Kağıt geri dönüşümü geri dönüşüm örnekleri arasında en verimli olan örneklerden biridir. Kağıt torbalar yeniden kullanılabilir ve çeşitli şekillerde değerlendirilebilir. Bu sayede kağıt ambalajların kullanılmasıyla sürdürülebilirlik desteklenebilir. Kağıt atıklar aynı zamanda kolayca geri dönüştürülebilir. Kağıt geri dönüşüm merkezleri tüm bölgelerde aktif olarak hizmet vermektedir.
Metal geri dönüşüm metal ambalajların yeniden değerlendirilmesi ve atık ayrım merkezlerinde geri dönüştürülmesi ile gerçekleşir. Özel metal atık toplama merkezlerinde biriktirilen metal atıklar yeniden şekillendirilebilir ya da farklı amaçlarla kullanılabilir.
Geri dönüştürülebilen maddeler kağıt ve karton ambalajlar, plastik paketleme ürünleri ve metal ambalajlar şeklinde sıralanabilir ancak bu ürünlerin yanı sıra ambalaj ürünlerinin arasında geri dönüştürülemeyen maddeler de bulunur. Özellikle kırılgan ürünlerin darbelere karşı korunması amacıyla kullanılan ambalajlama ürünleri arasında yer alan strafor köpükler, şık görünümleri sebebiyle hediyelik eşyaların paketlenmesinde tercih edilen folyo ambalajlar, polistiren içeren plastikten imal edilen ambalaj çeşitleri geri dönüştürülemeyen başlıca paketleme ürünleridir.
Atıklar ve geri dönüşüm günümüz dünyasında küçük ya da büyük fark etmeksizin tüm işletmeler tarafından göz önünde bulundurulması gereken noktalar arasında yer alır. Ambalaj atıklarının geri dönüşümü ve kontrolü birçok ülkede çeşitli yönetmeliklerle kontrol altına alınmıştır. Ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliği mevzuatında çeşitli çevresel ölçütlere uygun ambalaj ürünlerinin üretilmesi, ambalaj atıklarının oluşumunun engellenmesi ve bu atıkların geri dönüşümünün sağlanması hedeflenir. Ambalaj atıkları kontrolü yönetmeliği üreticileri, kullanıcıları, tüketicileri, il müdürlüklerini ve bakanlıkları kapsar. Ambalaj üreticileri ürettikleri ambalajları çevreye en az zararı verecek şekilde ve en ekonomik yöntemlerle üretip ambalajın özelliklerine göre işaretlemelerde bulunmalıdır. Tedarikçiler ve kullanıcılar, yönetmelikte belirtilen idari işlemleri gerçekleştirmeli ve ambalaj atıklarını yeniden kullanma ya da geri dönüştürme konusunda duyarlı davranmalıdır.
Sarcina Ambalaj olarak geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik ilkelerini önemsiyoruz. Tasarladığımız ürünlerin doğaya saygılı üretim süreçlerinden geçmesini, yeniden değerlendirilebilir ya da geri dönüştürülebilir olmasını önemsiyoruz. Kullanıcılar olarak sizlerin de ürettiğiniz ambalaj atığı miktarını azaltmak üzere inovatif yöntemler geliştiriyoruz.
Sarcina tarafından tasarlanan slipsheet çeşitleri geleneksel palet kullanımına yeni bir alternatif getiren ve ürün gruplarının düzenli şekilde gruplanıp taşınabilmesini sağlayan bir ambalaj ürünüdür. Depolama sırasında palet kullanımını azaltma ve ikincil ambalaj ürünlerini ambalajlama sürecinden çıkarma amacı taşıyan slipsheet çeşitleri kraft kağıttan üretildiğinden dolayı yeniden kullanılabilir ve geri dönüştürülebilir. Doğaya saygısının yanı sıra işletmelerin yerden tasarruf etmesine imkan tanımasıyla da öne çıkan slipsheet çeşitleri aynı zamanda ekonomik bir ambalaj seçeneğidir.
Sarcina tarafından tasarlanan slipsheet çeşitleri geleneksel palet kullanımına yeni bir alternatif getiren ve ürün gruplarının düzenli şekilde gruplanıp taşınabilmesini sağlayan bir ambalaj ürünüdür. Depolama sırasında palet kullanımını azaltma ve ikincil ambalaj ürünlerini ambalajlama sürecinden çıkarma amacı taşıyan slipsheet çeşitleri kraft kağıttan üretildiğinden dolayı yeniden kullanılabilir ve geri dönüştürülebilir. Doğaya saygısının yanı sıra işletmelerin yerden tasarruf etmesine imkan tanımasıyla da öne çıkan slipsheet çeşitleri aynı zamanda ekonomik bir ambalaj seçeneğidir.
Anti-slip sheet kaydırmaz kağıt çeşitleri palet kullanımını ve ikincil ambalajlama yöntemlerini sınırlandırmaya yönelik tasarlanan bir diğer yeniden kullanılabilir ve geri dönüştürülebilir bir ürün çeşididir. Ürünlerin dengeli şekilde istiflenebilmesini sağlayan ve taşımayı kolaylaştırıp palete destek çıkan kaydırmaz kağıtlar, doğaya saygılı ambalajlama yöntemlerindendir.
Polietilen malzemeden üretilen ve palet üzerine istiflenen ürünlerin yatay düzlemde dengeli şekilde taşınabilmesini sağlayan stabufilm kaydırmaz film çeşitleri, gıda ürünleriyle teması güvenli olan ve yüzde yüz geri dönüştürülebilen ambalaj ürünü çeşitlerinden biridir.
Stabustrap elastik bant çeşitleri ambalajlama esnasında kullanılacak olan streç film ürünlerine bir alternatif olarak tasarlanmıştır. Bir ürün grubunun paketlenmesi sırasında kullanılacak olan streç film miktarının üçte biri kadar Stabustrap kullanımının yeterli olması sayesinde bu ürün oldukça ekonomiktir. Aynı zamanda daha az atık üretimini sağlayarak doğaya saygıyı da sürdürebilir. Tamamen geri dönüştürülebilir malzemeden üretilen Stabustrap, sürdürülebilirlik açısından kilit ürünlerden biridir.