Slip sheet geleneksel paletlere bir alternatif olarak tasarlanmış inovatif bir taşımacılık çözümüdür. Paletsiz taşımacılık, uluslararası sevkiyatlarınız için ekonomik, verimli ve çevre dostu bir çözüm sunar. Bu nedenle ahşap palet yerine slip sheet kullanımı her geçen gün artmaktadır.
Bir endüstride her şey tedarik zinciri ile başlar. Hammaddenin gelmesi, ürünün oluşturulması ve kullanıcıya ulaştırılması ile devam eden bir süreçtir. Günümüzde %100 yerli üretim ülkeler için öncelikli hedef olsa da, günümüz şartlarında tedarik zinciri uluslararası olarak devam etmektedir. Bu süreçte özellikle uluslararası tedarik zincirinde dikkate alınması gereken ambalaj ve paketleme malzemeleri, ekipmanlar ve ahşap paletler gibi birçok faktör vardır.
Uluslararası ticari operasyonun yönetiminde karşılaşılabilecek riskleri azaltma ve verimliliği arttırma için birçok aktör göz önüne alınmalı ve dikkatlice incelenmelidir. Problemler çok erken safhalarda, ürünlerin paketlenme ve paletlenme aşamasında başlayabilmektedir. Paletlenen malların konteynere yüklenmesinde bile uyulması gereken kurallar vardır, örneğin konteynerlerin boyutları tırlarınki ile bir değildir. Aynı paletlerin boyutları için de geçerlidir. Kıtadan kıtaya farklılık gösteren çeşitli palet boyutları kullanılmaktadır. Tüm bu faktörler sevkiyatlar için ekstra maliyet riskini yükseltmektedir.
Tüm bu riskleri minimize etmek için üretim, paketleme ve nakliye için önceden doğru kararları almak çok önemlidir ve biz bu konuda size yardım edebiliriz.
Yüksek maliyetleri, depolama alanındaki yer işgali ve ağırlığı nedeniyle paletlenen ürüne bindirdiği ekstra yük ile toplam ağırlığı arttırması gibi önde gelen problemleri slip sheet ile nasıl ortadan kaldırabileceğimize yakından bakalım.
Paletlenmiş malların yükleme ve boşaltımı için en yaygın yöntem elektrikli ve yakıtlı forkliftlerdir.
İşlem oldukça basittir. Mallar palete yüklenir, streç film ile sarılır ve çember ile palete sabitlenir. Forkliftin çatalları paletin ayakları arasına yerleştirilir, forklift paleti kaldırır ve depo içerisine veya sevk aracına taşır.
Şimdiye kadar taşıma süreci için her şeyin yolunda olduğunu düşünebilirsiniz ancak ahşap paletlerin beraberinde getirdiği verimliliği düşüren birçok dezavantajı vardır.
Ahşap paletler üretildikleri hammadde gereği standart ölçülerinde yüksek ağırlıklara sahip olurlar. Bu durum paletlenen ürününüze ekstra bir yük ekler. Paletlerin kendi başlarına ağırlıkları ebatları ile orantılı olarak 17-25 kg arasında değişmektedir.
Uluslararası gönderimlerindeki regülasyon gereği hijyenik olmaları gerekir ancak bunu sağlamak da oldukça zordur. Özellikle nemli ortamda bulundukları zaman mantar ve bakteriler nedeniyle hızlıca deforme olabilirler.
Palet maliyetleri son yıllarda neredeyse üç katına yükselmiş olduğunu görüyoruz. Bu durumun başlıca sebeplerini hammadde fiyatlarındaki artış, ahşap palete olan talebin yükselirken arzın düşmesi, üretim tesislerin azalması olarak sayabiliriz.
Bunlara ek olarak ahşap organik bir malzeme olması nedeniyle kolayca deforme olabildiği için bakım maliyetleri de ekstra masraf yaratabilmektedir.
CGP Coating Innovation tüm bu sorunları ortadan kaldırmayı hedefleyen etkili bir çözüm sunmaktadır: ECOLOGISTIK Kraft Slip sheet.
Slip sheet kullanılabilmesi için forkliflerde 2 tip ataçman kullanımı gereklidir. Bunlar Rollerforks ve Push&Pull ekipmanlarıdır. Standart forkliftlere uyumludur, çok hızlı bir şekilde takılıp çıkarılabilmektedir.
Kullanımı oldukça kolaydır, kısa bir eğitimle hızlıca öğrenilebilmektedir.
Mallarınız palet üzerinde yer alan slip sheet üzerine aynı düzende istiflenir. Daha sonra streç film ile sarılır ve depolanmaya hazır hale gelir.
Push&Pull ekipmanı ile donatılmış forklift, slipsheet’e ait kulakçıklardan tabakayı kavrar ve palet üzerinden kızaklarına çeker. Daha sonra forklift yükü sevk aracına veya konteyner içerisine taşır. Paletiniz ise depolama alanınızda kalır.
Slip sheet kraft levhası 450 gram ile 850 gram, ahşap palet ise 17 kg-25 kg ağırlığı arasındadır. Bu ciddi fark konteyner ve araçlara daha fazla ürün yükleyebilmeniz anlamına gelir. Bir kamyona ahşap paletle mal yüklenmesi ortalama 360 kg – 720 kg aralığında ekstra yük oluşturmaktadır. Paletsiz taşımacılık çözümü Slipsheet ile artık bu ağırlığı ürünleriniz için kullanarak daha fazla kar edebilirsiniz.
Palet yerine slip sheet kullanımının bir diğer nedeni hacim farklarıdır. Ahşap paletler yaklaşık 150 mm yüksekliğe sahiptir. Slip sheetlerde ise yükseklik 1 mm’den daha düşüktür. Bu durum konteyner içerisinde palet başına 300 mm gibi bir hacim tasarrufu sağlamanızı ve daha fazla ürün yüklemenize olanak tanır.
Slip sheet’in en büyük avantajı ahşap paletlere oranla %80 gibi maliyet faydası sağlamasıdır. Ayrıca depolama esnasında paletlere nazaran çok az yer kapladığı için depolama maliyetlerinizi de optimize eder.
1 palet ile 1000 adet slip sheet aynı hacmi kaplamaktadır.
Bu değişim ile kazanacağınız depolama alanını hammadde stoklamak veya bitmiş ürünlerinizi depolamak için kullanabilirsiniz. Bu özelliği ile slipsheetler ahşap paletlere mükemmel bir alternatif olmaktadır.
Slip sheetlerin faydaları keşfedildikçe firmalar arasında daha da popüler hale geliyor. Düşük maliyetleri, bakım masraflarının olmaması, yeniden kullanılabilirolmaları ve %100 geri dönüşüme uygun çevre dostu bir alternatif çözüm sunmaları ile slip sheetler paletlere alternatif bir çözüm sunmaktadır.
Daha önce de açıklamış olduğumuz gibi palet yerine slip sheet ‘in yerine kullanılma nedenlerinden biri slip sheetlerin ahşap paletlerden daha hafif olmasıdır. Böylece konteynere daha fazla mal yüklemenize olanak tanır, ürün yükleme hacmini arttırır, nakliye giderlerini düşürür ve yakıt masraflarını azaltmış olur. Böyle karbon ayak izinizde pozitif etkiye de yol açar.
Her firma gibi sizde CSR’ınız üzerinde tedarik zincirinizin verimliliğini arttırmak ve maliyetlerinizi düşürmek istiyorsunuz.
CGP Coating Innovation grup tedarik süreçlerinizi iyileştiren, maliyetleri önemli ölçüde azaltan çevre dostu çözümlerle sizlere alternatif çözümler sunuyor. Ahşap paletlerden slipsheet’e geçiş konusunda rehberlik için buradayız.