Özenle ürettiğiniz ürünlerinizin depolama ve nakliye süreçleri de özen göstermeniz gereken noktalar arasında yer alır. Ürünleri düzenli şekilde istiflemek için çeşitli ürünler kullanılabilir. Bunların başında ahşap paletler gelir. Ahşap paletler üzerinde ürünlerin doğru şekilde dizilmesi bu ürünlerin güvenli şekilde depolanması ve kolayca taşınması için oldukça önemlidir. Peki, istifleme ne demektir ve palet istifleme en doğru şekilde nasıl gerçekleştirilir? Bu konuda merak ettiğiniz tüm cevapları edinmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Depolama çözümleri arasında adı sıkça geçen istiflemek kavramı aslında birçok alanda faydalanılan bir düzenleme yöntemidir. İstiflemek ne demek sorusunun cevabı sözlükten bakıldığında aynı türden malları üst üste düzgün şekilde stoklamak şeklinde görülebilir. Depolama yöntemleri açısından bakıldığındaysa istifleme, ürün gruplarının palet üzerinde mümkün olan en düzenli ve güvenli şekilde üst üste sıralanması şeklinde tanımlanabilir. Yanıcı maddeler, kolay hasar alabilen kırılgan ve hassas yükler, makineler ve hassas elektronikler ile boyu 140 santimetreyi geçen yükler palet üzerinde istiflenmek için uygun değildir.
Gerek ürünlerin gerekse depolama ve nakliye süreçlerinde çalışan personelin güvenliği için istif düzeni ve sağlamlığı oldukça önemli bir konudur. Paletleri doğru şekilde istiflemek için göz önünde bulundurulması gereken çeşitli noktalar olduğu gibi aynı zamanda istifleme sürecini kolaylaştıracak çeşitli araçlar da bulunur. Eğer siz de ürünlerinizi en doğru şekilde istiflemek istiyorsanız, 8 adımlık güvenli istifleme rehberimizden faydalanabilirsiniz.
Ürün grupları arasında istiflenebilir ürün ve istiflenemez ürün ayrımı net şekilde gerçekleştirilmiştir. Yanıcı ve patlayıcı ürünler, hassas elektronikler ve kırılgan malzemeler, boyu 140 santimetrenin üzerindeki ürünler istiflenmek için uygun değildir. Depolama sürecinde istiflenmesi gereken kutuların içeriğini iyi incelediğinizden emin olarak güvenlik önlemlerinizi almanız gerekir.
İstifleme işlemi için genellikle ahşap paletler tercih edilir. Her ahşap paletin özelliği farklıdır. Ahşap paletlerin maksimum taşıma kapasitesine ve özelliklerine dikkat ederek istiflemeyebilmeniz güvenlik açısından oldukça önemlidir.
İstiflenecek ürünlerin ve personelin güvenliği için kullanılan ürünlerin özelliklerinin göz önünde bulundurulması oldukça önemlidir. İstifleme işleminde nem çekmiş, çatlamış, böceklenmiş ya da hasar almış paletlerin kullanılmaması gerekir. Bu durum ürünlerin dengesini bozup devrilmelere sebep olabilir. Ürünlerin ve personelin güvenliği için her zaman en iyi kondisyona sahip olan paletleri ve ambalaj ürünlerini kullanmanız gerekir. Ahşap paletin bu tarz dezavantajları nedeniyle slip sheet kullanımı dünyanın her yerinde artmaktadır. Palet ihtiyacını ortadan kaldıran slip sheette, ahşap paletteki çatlama, böceklenme ve bunun gibi sorunlarla karşılaşılmaz. Personel güvenliğini tehlikeye atan bir sorunla karşılaştırılmaz.
İstifleme işleminin güvenliğini belirleyen faktörlerden bir diğeri de istifleme düzenidir. İstifleme düzeni için dizilecek ürünlerin kutu özellikleri ve kutu içerikleri göz önünde bulundurulmalıdır. İstif yüksekliğinin 3 metreyi geçmemesi gerektiği göz önünde bulundurularak istif düzeninizi seçmeniz gerekir. En sık kullanılan başlıca istif yöntemleri kilit istifleme ve sütun istifleme olarak birbirinden ayrılır.
· Sütun İstifleme Düzeni
Sütun istifleme düzeninde tüm paketler alt ve üst yüzeyleri birbirine denk gelecek şekilde yerleştirilir. Bununla birlikte kutuların kenarları da birbirine temas eder ve aynı doğrultudadır. Yumuşak veya kırılgan içerikler gibi daha hafif yoğunluklu ürünler için en doğru yöntem olan sütun istiflemede kutuların ağırlıkları ve büyüklükleri eşit olmalıdır. Kutu başına güvenliği artıran ve sağlam bir ürün grubu oluşturmak için ideal olan bu istifleme yöntemi devrilmelere karşı hassastır. Özellikle palet yükleme kapasitesi aşıldığında sütun istiflemeyle dizilen ürünler devrilmeye eğilimli hale gelir.
· Kilit İstifleme Düzeni
Kilit istifleme düzeni farklı ebatlardaki kutuların istiflenmesi için tercih edilebileceği gibi aynı türden kutuların istifinde de kullanılabilir. Kutuları yerleştirirken her birini aynı yöne aynı doğrultuyla dizmek yerine daha dirençli bir form oluşturmak için döndürme yönteminden faydalanılan bu yöntem konserve ürünler gibi yoğun içerikli ağır ürünler için tercih edilir. Bu yöntemde her bir kutu bir diğerini destekleyecek şekilde yerleştirilir. Daha dayanıklı bir düzen oluşturan ve farklı şekillerde ya da ağırlıklarda bulunan kutular için en sağlam istifleme şekli olan kilit düzende palet üzerinde gerçekleştirilebilecek olan maksimum yükleme daha az miktarda olabilir ya da dengesiz ağırlık dağılımı sonucunda bazı paketler üzerinde daha fazla baskı oluşabilir.
En ağır kutuları istiflenen grubun en altına yerleştirmek daha stabil bir temel oluşturmak için doğru bir yöntemdir. Bununla birlikte ağır yüklerin aşağıda olması istif sırasında hafif ve dayanıksız kutuların ezilmesini engelleyecektir.
Palet üzerine yerleştirme sırasında en alt sıranın yerleşimi her zaman en önemli adımdır çünkü sarsıntılara karşı dayanıklı kompakt bir istifin gerçekleşmesi için oluşturulan temel oldukça önemlidir. En alt kata gelecek olan kutular, paletin kenarlarıyla aynı doğrultuda yerleştirilmelidir. Kutular paletin dışına taşmamalı ya da paletin kenarı ile ürün arasında büyük bir boşluk olmamalıdır. Bu sayede ürün grupları ve palet arasında denge sağlanabilir. Ayrıca yerleştirme esnasında kutuların barkodları ve kutu içerikleri dış tarafta bulunmalıdır. Bu sayede depolama ve nakliye işlemleri daha kolay şekilde gerçekleştirilebilir.
Güvenlik açısından istiflemede paletin ön yüzüne bir koruyucu perde ya da şerit çekilmesi gerekir. İstifleme işlemi son bulduktan sonra da halatlar ya da şeritler yardımıyla istiflenen ürünlerin yatay ve dikey anlamda sabitlenmesi gerekir. Ekonomik ve ekolojik çözüm olan Stabustrap elastik bant da bu amaçla kullanılır, palet üzerine yerleştirilen paketlerinizi zarar vermeden sabitler ve korur. Bu sayede sarsılmaların önüne geçilir ve istif düzeni bozulmaz.
İstifleme düzeniniz, ürünleri yerleştirme hiyerarşiniz, ürünlerin dengesi ve güvenlik önlemleri ne kadar güvenli olursa olsun shrink film gibi bir ambalaj ürünüyle son dokunuşu yapmanız oldukça önemlidir. Bu ürünler, istiflenen ürün gruplarını nemden, haşerelerden, güneş ışığının zararlı etkilerinden korur ve aynı zamanda istif dengesinin bozulmasını engeller.
Palet istifleme makinası çeşitleri ağır yüklerin hızlı ve güvenli şekilde istiflenmesi için kullanılır. İstifleme makineleri kaldırma işlemini hidrolik sistemle ve personel yönlendirmesiyle gerçekleştiren manuel modeller, kaldırma işlemini akü ya da elektrik ile yapan ancak yürütme için personele ihtiyaç duyan yarı akülü modeller, tamamen akü ya da elektrik gücüyle çalışan otomatik modeller ve denge ayaksız modeller olarak ayrılır. Denge ayaksız modeller depolarda kullanım için uygun olan modellerdir. Denge ayaksız istifleme makinesi çeşitleri taşıma kapasiteleri birbirinden farklı olan transpalet modelleri, stacker modelleri ve reachtruck modelleri olarak birbirinden ayrılır.
Depo sahasında istifleme yöntemi ürünlerin depolama alanında çeşitli araç gereçler yardımıyla palet üzerinde depolanacakları forma getirilmesi işlemidir.
İstif işlemi gerçekleştirmek için palet, güvenlik perdeleri ya da şeritleri, halatlar ve shrink film gibi ambalajlar kullanılabilir. Ağır yüklerin istiflenmesi için istif makinesi ve forklift kullanılabilir.