Ürünlerinizin depolama ve taşıma süreçlerinde zarar görmemesi için kullanabileceğiniz çeşitli yöntemler ve ürünler bulunur. Palet streç film çeşitleri de ürünlerinizi güvenceye almak için kullanabileceğiniz ürün çeşitleri arasında yer alır. Bu yazımızda palet streç film nedir, neden gereklidir, çeşitleri, kullanım alanları ve streç sarma ekipmanlarını açıklayacağız.
Temelde birbirinden farklı ürün gruplarının sabitlenmesini ve olumsuz dış etkenlere karşı korumaya alınmasını sağlayan esnek yapılı ve şeffaf malzemelerdir. Streç film kullanım alanları ev tipi mutfaklardan sanayi depolarına kadar oldukça geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Streç film çeşitleri, pratik ve işlevsel kullanım özellikleri sebebiyle sıkça tercih edilen oldukça ekonomik bir paketleme ürünü seçeneğidir.
Ürünlerin depolama ve nakliye sırasında zarar görmesi; iş gücü ve zaman açısından ciddi bir kayıp olmasının yanında maddi zararı da beraberinde getirir. Sanayi tipi streç film çeşitleri, ürünleri ve ürün gruplarının bütünlüğünü korumaya yardımcı olur. Streç filmler ürünleri nem, toz gibi olumsuz dış etkenlerden uzak tutar.
Polietilen plastik malzemeden üretilen palet streç film ürünleri genellikle şeffaf olsa da renkli şekilde de üretilebilir. Oldukça esnek olması ve ürün gruplarının ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilmesi sayesinde ihtiyaçlarınıza tam uyum sağlayan palet streç filmleri ürünlerinizin rüzgara, toza, neme ve hatta streç filmin filtre özelliklerine göre güneş ışınlarına karşı korunmasını sağlar. Yüzde yüz geri dönüştürülebilmesiyle doğaya saygılı olan ve ekonomikliğiyle öne çıkan streç film çeşitleri pratik ve işlevsel kullanım sağlar. Ürün kokularının birbirine karışmasını da engelleyen streç fimler, ürünlerin uzun süre depolanabilmesi ve güvenle aktarılabilmesi için olmazsa olmazdır. Sabitleme için yapıştırıcıya ihtiyaç duymayan streç film çeşitleri aynı zamanda darbelere karşı da güvenlik sağlar.
Paketlemede kullanılacak olan palet streç film çeşitleri yük ağırlığına göre birbirinden ayrılır.
17 mikron streç film çeşitleri hafif ve orta ağırlıktaki ürünlerin ambalajlanması için tercih edilen streç film çeşitleridir. Gıda sektöründe ve cam hammaddeli ürünlerin korumaya alınmasında tercih edilen bu tip streç filmler aynı zamanda görece hafif olan mobilyaların ambalajlanmasında da tercih edilebilir. Sarcina Ambalaj, müşteri talebine göre el tipi streç modellerini 300 metre ve 2,2 kilogram ağırlıkta sunabilir.
23 mikron streç film çeşitleri ağır ürünlerin ambalajlanması için tercih edilen streç film çeşitleridir. Aynı zamanda keskin yüzeylere sahip olan ürünlerin paketlenmesi için de kullanılabilen bu tip streç filmler mobilya, beyaz eşya ve otomotiv sektöründe kullanılır. Büyük streç ve toptan streç film ihtiyaçlarınızda Sarcina Ambalaj, müşteri isteğine göre jumbo streç film çeşitlerini 1500 metreden daha uzun ya da daha kısa şekilde temin edebilir.
Streç filmler ve shrink filmler palet üzerine konumlandırılan ürün gruplarının bütünlüğünün korunması ve olumsuz dış etkenlerin ürünler üzerinde oluşturacağı hasarın engellenmesi amacıyla kullanılır ancak çeşitli yönlerden birbirinden ayrılır.
Streç filmler, palet üzerindeki ürünlerin etrafına sarılarak kullanılır. Kullanıcılar, esnek streç filmin ürün grupları üzerindeki gerginliğini ve sarılan kat sayısını ihtiyaçlarına göre belirleyebilir. Streç filmleri işlevsel şekilde kullanmak için palet streç sarma makinelerinden yararlanılması önerilir.
Shrink filmler ise doğrudan ürün grubunun üzerine geçirilerek kullanılır. Shrink film geçirme esnasında oldukça gevşek haldedir. Bu ürünün işlev göstermesi için ısıtılarak büzüştürülmesi gerekir. Isıtma işleminde ısı tabancalarından ya da shrink ısıtma sistemlerinden yardım alınması gerekir.
Ambalaj streç film ürünleri oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Gıda streç filmi ve palet streç filmi olarak ikiye ayrılan streç film ürünleri gıdaların olumsuz dış etkenlere karşı korunmasına, ürün gruplarının ısıya, neme ve toza karşı korumaya alınmasına yardımcı olur. Keskin kenarlı ve kırılgan ürünlerin güvenceye alınmasını ve ürün gruplarının bütünlüğünün korunmasını sağlayan streç filmler; gıda sektörü, mobilya ve beyaz eşya sektörü ve otomotiv sektörü gibi alanlarda kullanılabilir.
Ürün gruplarını bir araya getirmek ve palet üzerinde birleştirmek hali hazırda ciddi bir iş gücü ve vakit gerektiren bir eylemdir. Bununla birlikte paletin dengesinin sağlanması ve palet üzerindeki ürün gruplarının güvenceye alınması da özen gerektiren bir iştir. Streç film, pratik uygulama özellikleri ve kullanışlılığıyla öne çıkan bir ambalajlama ürünü olmasıyla paketleme işleminde harcanan gücü ve zamanı en aza indirir. Bununla birlikte büyük palet paketleme işlemleri için pratik streç sarma ekipmanlarından da faydalanılabilir. Streç sarma ekipmanları, paketleme esnasında kullanılan ürün miktarından tasarruf etmeye ve ambalajlama esnasında insan eliyle gerçekleştirilebilecek olan hataları en aza indirmeye de yardımcı olur. Streç sarma ekipmanları, kullanım özelliklerine göre çeşitli gruplara ayrılır.
Bu ekipmanlar palet üzerindeki ürün gruplarının streçlenmesini kolaylaştıran ve hızlandıran ürünlerdir. Hareketli bir tabla üzerine yerleştirilen palet, dikey yönlü hareket eden streç sarma mekanizması tarafından streçle kaplanır.
Yarı otomatik streç sarma makinelerinin platformunu yerleştirmek için yeterli alan olmaması durumunda kullanılabilecek bu ekipmanlarda korumaya alınacak ürün grubu sabit tutulurken streç filmin takılı olduğu ürün kolu hareketli durumdadır. Bu kol, 360 derece dönebilir ve bu sayede ürün grubu istenen şekilde kaplanabilir.
Bu ekipmanlar aynı zamanda orbital streç sarma makineleri olarak da bilinir. Bu tip streç sarma makinelerinde ürün grubu palet üzerinde sabit şekilde konumlandırılır. Streç filmin takılı olduğu halka mekanizması, istenen şekilde ürün grubu etrafında dönerek paketleme işlemini gerçekleştirir.
Bu ürünler kullanım esnasında herhangi bir insan müdahalesine ihtiyaç gerektirmeyen ekipmanlardır. Paketleme işlemini tamamen otonom şekilde gerçekleştiren bu tip streç sarma ekipmanları, paketleme işlemi bittiğinde streç filmi kesip sabitleme işlemini kendisi gerçekleştirebilir.