Firmalar uzak mesafe ve ağır yük gönderisi yapmak istediklerinde genellikle çemberlere güvenirler. Bu, ürünleri taşıma esnasında koruma altına almak adına doğru bir hamledir ancak en iyi sonucu elde etmek için yükünüze en uygun çember çeşidini seçmeniz gerekir. Piyasada polyester, çelik, lifli kompozit, polipropilen, dylastik gibi birçok farklı çember seçeneği mevcuttur ve bunların her birinin sizin kullanımınıza uygun olabilecek farklı özellikleri vardır. Bu yazımızda ise sizler için en çok kullanılan çelik ve polyester çemberlerin özelliklerini karşılaştıracağız.
Çelik Çemberlerin Özellikleri
Farklı çelik alaşımlarından oluşan çelik çemberlerin çekme dayanımları yüksektir. Çemberler içinde kopma direnci en yüksek olmasıyla da bilinen çelik çemberler en ağır yükleri kopmadan taşıyabilirler.
Keskin köşe ve kenarlı ürünleri çemberlemek için kullanımı idealdir. Çeliğin sert ve şekil değiştirmez oluşu kendi gibi çökmeye ve değişmeye elverişli olmayan materyaller için idealdir. Ancak ahşap gibi genleşmeye açık malzemelerde değişimlere ya da çatlaklara sebep olabileceği için ideal bir ürün değildir. Korozyon/paslanma direnci ise düz çelik çember ya da paslanmaz çelik çember kullanmanıza göre değişir. Açık havada kullanım sırasında düz çelikler yağmura maruz kalırsa paslanma ihtimali vardır, paslanmaz çelik ise bu hava koşullarına karşı direnç gösterir. Bir diğer özelliği ise polyester veya polipropilen gibi malzemelerin aksine uzun süreli ultraviyole ışın etkisi altında kaldığında bozulmaya yatkınlık göstermemesidir.
Polyester Çemberlerin Özellikleri
Polyester çeliğe göre kullanımı daha esnek bir malzeme olduğu için bir önceki örnekte bahsettiğimiz ağaç gibi genleşmeye yatkın materyallerin taşınması için idealdir. Ayrıca çelik kadar sert bir malzeme olmadığı için aşındırma oranı daha düşüktür.
Bununla beraber artan yumuşaklık ve esneklik dayanıklılığı azaltır. Sert kenar ve köşeli yüklerde kullanımı zordur, bu sebeple bu tür yüklerde dayanıklılığı arttırmak için köşe koruyucular kullanılır. Korozyon direncine gelince; polyester çemberlerin birçok kimyasala direnci vardır ve yağışlara da ekstra direnç gösterirler. Ancak uzun süre ultraviyole ışınlara maruz kaldıklarında bozulma belirtisi gösterebilirler. Bu durum polyester çemberi özellikle kıtalararası taşımacılıkta çelik çembere göre daha az dayanıklı kılmaktadır.
Çelik çember kadar güçlü olmamakla beraber polyester çemberin kopma direnci de oldukça yüksektir ve keskin kenarlı olmayan ağır yüklerde kullanıma çok elverişlidir. Çoğu üreticinin çelik yerine polyester çember seçmelerinin iki ana sebebi vardır: maliyet ve kullanım kolaylığı.
Maliyet: Polyester çemberler çelik çemberlere göre daha uygun fiyatlıdır.
Kullanım kolaylığı: Polyester çemberin yerleştirilmesi ve çıkarılması çelik çembere göre daha kolaydır ve acemi kullanıcılar için yaralanma riski daha azdır.
Çelik çember kullanımına uygun yükler hangileridir?
Polyester çember kullanımına uygun yükler hangileridir?
Burada önemli olan güvenli ve etkin bir şekilde yüklerinizi ulaştırabilmek için taşıma sırasında olaşabilecek hasarı en aza indirecek çözümü bulmaktır. Yanlış tip çember kullanımı taşıma esnasında ürünlerin hasar görmesine ve kullanılmaz hale gelmesine sebep olabilir.
İşletmeniz için doğru ekipmanı bulmanıza yardımcı olmamızı isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.