Streç filmler hepimizin mutfak dolaplarındaki yerini senelerdir sağlam bir şekilde koruyor. Bir gün önceden kalan yiyecekleri korumak, misafirliğe giderken hazırlanan ikramları güvenle taşımak ve daha nice sebeple hayatlarımıza yerleşen bu üründeki değişikliğin hepimiz farkındayızdır.
Kapalı kapılar ardında konuşulan ve bir türlü çözülemeyen bir gizem bu. Streç filmler eski yapışkanlıklarını yitirdiler. Peki bunun sebebi nedir? Ne değişti?
Bunun çok basit ve gezegenimize faydalı bir açıklaması var elbette. Streç filmler en başta poliviniliden klorür yani kısaca PVDC denilen maddeden üretiliyordu. Ürüne yapışkanlığını veren ana malzeme de buydu. Ancak bu maddenin çevreye ve insan sağlığına tehdit oluşturma ihtimali streç film üretim malzemelerinde değişikliğe gidilmesine neden oldu. Artık gıda streç film üretiminde hammadde olarak düşük yoğunluklu polietilen (LDPE) kullanılıyor. Bu maddenin yapışma özelliği ise PVDC’den az olduğu için streç filmler eski yapışma performanslarını yitirdiler.
Bu değişimin kısa vadede bizler için, uzun vadede ise dünyamız için ne denli yararlı olduğunu görmek için beklememize gerek yok. Daha çevreci bir düzene ayak uydurmak işte bu kadar kolay!