Günümüzde başarılı bir şirket olmanın yolu yalnızca kaliteli ürünler pazarlamaktan ve yüksek satış rakamlarından geçmiyor. Tüketiciyle ve dünyayla doğru ilişkiler kurabilmek için şirketlerin güttüğü politikalar ve uyguladığı projeler de önem arz ediyor. Sosyal sorumluluk projelerinin yanı sıra doğayı korumaya yönelik adımlar da şirketlerin sürdürülebilirlik çalışmaları arasında yer alıyor. Peki, sürdürülebilirlik nedir ve son yıllarda sıkça duyduğumuz bir konsept olan sürdürülebilir kalkınma nedir? Konuyla ilgili merak ettiğiniz soruların cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz!
Sürdürülebilirlik en temel anlamıyla kaynakları verimli kullanarak üretim yapmayı hedef alır. Bu sırada minimum atık üretilmelidir ve aynı zamanda yenilenebilir kaynaklar tercih edilmelidir. Sürdürülebilirliğin temel aldığı değerlerde geleceğe yatırım yapmak, verimlilik ve doğa dostu çalışmalar bulunur.
Sürdürülebilir kalkınma temel olarak kuruluşların ilerleme ve gelişme yolunda gelecekte ihtiyaç duyulabilecek kaynakları dikkatli kullanarak, doğaya ve insanlığa saygı ilkesine dikkat ederek değerlendirmesine dayanır. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri en basit haliyle kuruluşların gerçekleştirdikleri tüm girişimlerde çevreyi korumaya dikkat etmesine, çevreci hedeflerin yanı sıra ekonomik büyümeye ve toplumun çeşitli kesimleri arasında köprü kurup sosyal gelişime önem verme yoluyla insanlığın gelişmesine katkı sağlamak şeklinde sıralanabilir.
Sürdürülebilirliğe dair araştırmalar ve çalışmalar son yıllarda hız kazanmıştır. Bunun sebebi iklim krizi, kıtlık ve salgınlar gibi durumlara dayanmaktadır. Şirketlerin de sürdürülebilirlik girişimlerinde yer alması oldukça önemlidir. Bunun sebebi bireyselden globale uzanan sürdürülebilirliğe özen gösterme zincirinde şirketlerin de bir halka olmasıdır. Şirketlerin kaynakları verimli kullanmasında, doğaya saygı göstermesinde ve sosyal anlamda da örnek teşkil etmesinde sürdürülebilir girişimler oldukça olumlu etkilere sahiptir. Bu sebeple şirketlerde sürdürülebilirlik açısından planlama adımları özen gösterilmesi gereken noktalar arasında yer alır.
Söz konusu sürdürülebilirliğin tanımı olduğunda herkes ortak bir paydada buluşabiliyor ancak sürdürülebilirlik uygulamaları hakkında konuşulduğunda bireylere, kuruluşlara, şirketlere ve ülkelere düşen görevler birbirinden ayrılıyor. Dolayısıyla şirketinizi daha sürdürülebilir hale getirmek için faydalanabileceğiniz yöntemler de çeşitlilik gösteriyor. Aslında sürdürülebilir girişimler oluşturmanın temeli birkaç basit maddeye dayanıyor.
Sürdürülebilirlik Raporları
Sürdürülebilir gelişimi savunma aşamasında belki de ilk adım şirketlerin sürdürülebilirlik raporlarıdır. Sürdürülebilirlik raporları yasal olarak herhangi bir zorunluluk içermese de gerek çalışanların gerek tüketicilerin gerekse yatırımcıların şirketle ilgili görüşlerini ve tercihlerini oluşturmada oldukça önemlidir. Şirketin sürdürülebilir girişimlere bakış açısını, sürdürülebilir projelerini ve sürdürülebilirliğe dair girişimlerini yansıtan bu raporlar yol haritasının ve planların belirlenmesi açısından da oldukça önemlidir.
Çevreci Çözümler
Çevreci çözümler, sürdürülebilir girişimlerin temelini oluşturur. Kağıt tasarrufu yapmak, enerji tasarruflu elektronik aletler ve aydınlatma sistemleri kullanmak, ihtiyaç duyulmayan elektronik aletleri fişten çekmek gibi küçük değişimler büyük farklar yaratabilir. Bununla birlikte çalışanlarınızı da sürece dahil etmek ve daha motive hale getirmek için ağaç dikme etkinlikleri, tasarruf teşvikleri gibi uygulamalar da faydalı olabilir.
Sürdürülebilir Malzemelerin Kullanımını Artırmak İçin Pratik İpuçları
Sürdürülebilir malzemeler temel olarak kullanımında devamlılık sağlanabilen kaynaklar olarak tanımlanabilir. Şirketinizin sürdürülebilir girişimlerde bulunabilmesi için sürdürülebilir malzeme kullanımı oldukça önemlidir. Yerli üreticiyi teşvik etmek, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmak, üretim süreçlerini denetlemek ve her adımda diğer sektörlerle paylaşım sağlayarak gereksiz malzeme kullanımını ya da aşırı atık oluşumunu engellemek doğru birer yöntemdir. Bununla birlikte petrol bazlı ürünler yerine doğal ürünlerin tercihi de bu adımda örnek gösterilebilir.
Ambalaj Atıklarını Azaltma ve Geri Dönüşüm
Çevreyi korumak ve sürdürülebilir öneriler geliştirmek için geri dönüşüme önem vermek ve ambalaj atıklarını azaltmak da oldukça önemlidir. Bu noktada yeniden kullanılabilen ya da geri dönüştürülebilen ambalajları tercih etmek, tek kullanımlık plastiklerden kaçınmak gibi önlemler doğru olabilir. Bununla birlikte geri dönüşümü teşvik etmek ve atık ayrıştırma çalışmaları gerçekleştirmek de doğru bir girişimdir. Geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilen ürünlere yatırım yapmak, kaynakları paydaşlarla değiş tokuş etmek gibi yöntemler de atıkları azaltmaya ve geri dönüşüme katkı sağlamaya yardımcı olur.
Ambalaj atıklarının azaltılması da çevreyi korumak ve sürdürülebilir girişimler oluşturmak için oldukça önemlidir. Ambalaj atıklarını azaltmak için en alt kademeden en üst kademeye kadar dikkat edilebilecek birçok nokta bulunur.
Tek kullanımlık ambalajlar yerine yeniden kullanılabilen ambalajların tercih edilmesi, ekonomik boy ürünlerin satın alınması sayesinde üretilen ambalaj miktarının azaltılmaya çalışılması doğru birer yöntemdir. Bununla birlikte geri dönüştürülebilen ya da doğada çözünebilen ambalaj ürünleri de tercih edilebilir. Üretim süreçlerinde işlevsel kullanım sağlayan inovatif ambalaj çözümlerini kullanmak ya da geri dönüştürülebilen ürünleri tercih etmek de ambalaj atıklarını azaltmak için doğru bir yöntemdir.
Şirketlerin sürdürülebilirlik projeleri topluma örnek olmak açısından oldukça önemlidir. Karbon ayak izini azaltmaya çalışmak, şirket servisleri ile kişisel araç kullanımını azaltarak karbon salınımını azaltmak, yeşil enerji kaynaklarından faydalanmak ve çevreci üretim çözümlerini desteklemek sürdürülebilirlik projeleri arasında yer alabilir. Bununla birlikte çevreci üreticileri desteklemek, sürdürülebilirlikle ilgili eğitimler düzenlemek de sürdürülebilirlik projeleridir. Sürdürülebilirlik projeleri her zaman milyon dolarlık yatırımlar gerektirmez, kimi zaman şirket adına bir hatıra ormanı oluşturmak dahi sürdürülebilirlik projeleri arasında sayılabilir.