Depolama ve taşıma işlemlerini gerçekleştirmek üreticiler için önemli süreçlerden biridir. Tüm ürünleri en kısa zamanda, en pratik şekilde ve olası hasarları engelleyerek depolama alanına taşımak ya da depolama alanından çıkarmak için personele destek sağlanması gerekebilir Bu noktada devreye forklift çeşitleri girer. Peki, forklift nedir, ne işe yarar? Yazımızın devamında forklift çeşitlerine dair merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Forklift ağır yüklerin bir yerden başka bir yere taşınmasını kolaylaştıran, görünümü dolayısıyla “çatallı istifleyici” ya da kullanım alanı sebebiyle “istif makinesi” olarak nitelendirilen bir araç diye cevaplayabiliriz Forklift Nedir sorusunu. Forklift çeşitleri özellikle lojistik alanında kullanılan işlevsel araçlardır. Forkliftler, ağır yüklerin pratik ve güvenli şekilde taşınmasını sağlar.
Forklift nedir sorusunun ardından forklift çeşitleri ve kullanım alanları sorusu gelir. Özellikle depolarda kullanılması elzem olan araçlardan biri olan forklift çeşitleri, sahip oldukları özellikler bakımından birbirinden ayrılır. İhtiyaçlarınıza en uygun forklift çeşidini tespit edebilmek için tüm forkliftleri tanımanız oldukça önemlidir.
Forkliftlerin sınıflandırılması için kullanılan ilk özellik, aracın kullandığı güç kaynağıdır. Kullanılan güç kaynağına göre dört çeşit forklift bulunur.
Elektrikli forklift çeşitleri güç kaynağı olarak elektrik motoru kullanır. Sessiz çalışma özelliği ile öne çıkan elektrikli forklift çeşitleri genellikle kapalı depolarda kullanım için uygundur. Elektrikli forklift modelleri ağır yüklerle kullanılmak için uygun değildir.
Akülü forklift çeşitleri bataryalı forkliftler olarak da bilinir. Açık alanda kullanım için uygun olmayan bu tip forkliftler şarj edilebilir akülere sahiptir. Tam şarj ile yaklaşık 10 saat çalışabilen akülü forklift çeşitleri ağır yüklerin kaldırılması için ideal değildir.
LPG motoruna sahip olan bu tip forklift çeşitleri çalışma esnasında egzoz gazı ürettiğinden dolayı kapalı alanda kullanım için uygun değildir. Açık alanda farklı arazi koşullarında kullanılabilen LPG’li forklift çeşitleri ağır yüklerle kullanım için de idealdir.
Dizel forklift çeşitleri dizel yakıtla çalışan motora sahiptir. Bu tip forkliftler de çalışma esnasında egzoz gazı ürettiğinden dolayı kapalı alanda kullanım için uygun değildir. Taşıma gücü bakımından en üstün özelliklere sahip olan dizel forklift çeşitleri, en ağır yükleri taşımak için idealdir.
Forklift çeşitlerinin birbirinden ayrıldığı bir diğer nokta da hareket sistemleridir. Hareket sistemleri forkliftlerin çalışma koşullarını ve alanlarını belirleyen yegane özelliktir.
İhtiyaçlarınıza uygun forklift çeşidini belirlerken hareket sistemlerini de göz önünde bulundurmanız gerekir. Forklift çeşitleri hareket sistemleri bakımından dörde ayrılır
Elektrik motorlu forklift çeşitleri elektrik motorlarının döndürme hareketine bağlı olarak çalışan araçlardır. Bu araç engebeli arazilerde ve ağır yük kaldırma amacıyla kullanılmak için uygun değildir. Elektrik motorlu forkliftler iç mekanlarda, düz zeminlerde ve hafif yüklerle kullanılabilen pratik araçlardır.
Debriyajlı forklift çeşitleri arabalara benzer şekilde ilerler ve motorun dönüş hareketini tekerleklere iletir. Ancak bu tip forkliftlerin kullanım alanı günümüzde oldukça daralmıştır. Yaşanan teknik aksaklıklar sebebiyle debriyajlı forklift çeşitleri piyasadan büyük oranda kalkmıştır.
Hidrostatik forklift çeşitleri, hidrolik yağ ile döndürülen bir hidrostatik motorun hareketi ile ilerler. Bu tip forkliftlerde karmaşık iletim sistemleri bulunmaz. Hidrostatik motorun hareket gücü doğrudan forklifti hareket ettirmek için kullanılır.
Tork konverterli forklift çeşitleri hidrolik şanzımanlara sahiptir ve genellikle egzoz gazı üreten forklift çeşitlerinde bu tip hareket sistemine rastlanır. Tüm iş makinelerine benzer prensiplerle hareket eden tork konverterli forklift çeşitleri güçlü hareket kabiliyetleri sayesinde ağır yüklerin taşınması için kullanılabilir ve engebeli arazilerde dahi yüksek performans gösterebilir. Aynı zamanda bakım ve onarım konusunda da oldukça avantajlı olan tork konverterli forklift çeşitleri, forklift operatörleri tarafından oldukça kolay şekilde yönlendirilebilir.
Forkliftlerin tasarım özellikleri de kullanım alanlarını ve şekillerini doğrudan etkiler. Bu noktada forklift lastikleri ve forklift ölçüleri göz önünde bulundurulmalıdır. Tasarım özellikleri bakımından forklift çeşitleri üçe ayrılır.
Dengeli forklift çeşitleri en yaygın kullanım alanına sahip olan, standardize olmuş forklift modelleridir. Kaldırılan yükün ağırlığını dengelemek için kendi içinde bir ağırlık barındıran bu forklift çeşitleri genel kullanım için idealdir.
Üç tekerlekli forklift modelleri arka bölümlerinde bir adet ve ön bölümlerinde iki adet tekerlek bulunduran forklift çeşitleridir. Yüksek manevra kabiliyetine sahip olan bu tip forklift çeşitleri iç ve dış mekanlarda kullanım için idealdir.
Sık depolama forkliftleri hassas hareket özellikleri ve yüksek manevra kabiliyetleri ile özellikle kapalı mekanlarda ve dar alanlarda kullanım için uygundur. Tekerlek genişliği az olan ve yükleri yükseğe taşıyabilen bu araçlar depolarda kullanım için idealdir.
Forklift çeşitlerinin işlevsel şekilde kullanılabilmesi için çeşitli adaptörlerle geliştirilmesi gerekir. Bu adaptörlere forklift ataşmanları adı verilir. Ataşmanlı forkliftlerin kullanım alanı geliştirilebilir. Forklift ataşman çeşitlerini kullanarak araçlarınızı ihtiyaçlarınızı en uygun karşılayacak şekle getirebilirsiniz.
Forklift tartı sistemleri ticari kullanım için ideal ürünlerdir. Bununla birlikte forklift çatalı ve forklift çatal kılıfı ataşmanları forkliftin erişebileceği uzaklığı ve kapasitesini artırmaya yardımcı olur. Çift palet ataşmanı ve reach fork ataşmanı da taşıma kapasitesini artıran diğer ataşman çeşitleridir. Rotator ataşmanı yükleri döndürmenizi sağlarken kağıt bobin ataşmanı, balya ataşmanı, beyaz eşya ataşmanı ve varil ataşmanı özel yükleri taşımak için idealdir.
Forkliftlerle kullanılan en önemli iki ataşman ise push & pull ataşmanı ve roller forks ataşmanlarıdır. Bu ataşmanlar forklift aracınızın özelliklerini pekiştirmek ve işinizi pratikleştirmek için kullanılır. Aynı zamanda bu iki ataşmanın paletsiz taşımaya imkan tanıma gibi bir avantajı da bulunur. Roller forks ataşmanları yükleri yerden kolayca almak ve pratik şekilde taşımak için idealdir. Push & pull ataşmanı ise palet masrafını ortadan kaldırmak ve yer tasarrufu sağlamak için kullanılan ataşmandır.
Sarcina Ambalaj’ın inovatif yöntemlerinden biri olan slip sheet, forkliftlerle kullanım için uygun olan ürünler arasında yer alır. Slip sheet, paletsiz depolama ve taşıma için kullanılan özel bir üründür. Aynı zamanda ambalaj maliyetlerini düşürmeye de yardımcı olan slip sheet forkliftlere pratik şekilde eklenecek ataşmanlar sayesinde kullanılabilir.
Slip sheet push & pull ve roller forks ataşmanlarıyla kullanım için uygun olan kulakçıklara sahiptir. Ürünlerinizde palet yerine slip sheet kullanmanız durumunda bu ataşmanlar yardımıyla kulakçıkları kolayca kavrayarak taşıma işlemini hızla gerçekleştirebilir; depolama alanından tasarruf edebilirsiniz. Aynı zamanda slip sheet, palet masrafını ortadan kaldırarak maddi tasarruf sağlar ve yüzde yüz geri dönüştürülüp yeniden kullanılabilir bir ürün olması sayesinde doğaya da saygılıdır.
Forkliftleri kullanan kişilere forklift operatörü adı verilir. Forklift operatörü aracın periyodik kontrol ve bakımlarını yapmaktan, forklifti kullanarak yük istiflemek, taşımak ve boşaltmak gibi işlemleri gerçekleştirmekten sorumlu olan kişidir. Forklifti kullanabilmek için forklift ehliyeti sahibi olmak gerekir. 18 yaşını doldurmuş, en az ilkokul mezunu olan, kanunun 41. Maddesinin e bendi olan zararlı madde etkisi altında araç kullanma suçunu işlememiş olan herkes 3 ile 5 yıl arasında geçerliliği olan forklift ehliyetini almak için eğitim almaya hak kazanabilir.
Forklift fiyatları tercih ettiğiniz forklift markalarına, aracın modeline ve özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. İhtiyaçlarınıza en uygun forklift çeşidini tercih ederek maddi tasarruf elde edebileceğiniz gibi iş gücünden de tasarruf etmeniz mümkün hale gelir.