Plastik kova kullanımı gıda ürünlerinin muhafaza edilmesi için tercih edilen en iyi ambalaj seçeneklerinden biridir. Gıda ile temas eden tüm diğer ambalaj ürünlerinde olduğu gibi plastik gıda kovalarının taşınması ve saklanması esnasında da bulaşma tehlikesinden kaçınmak için gerekli tüm önlemler alınmalıdır. Bu sebeple, bu ambalaj çeşidine özel oluşabilecek tehlikeleri ve dolaylı olarak bulaşmaya sebebiyet verebilecek durumların sebebini ve bunlara karşı alınabilecek tedbirleri anlamak elzemdir.
Bildiğiniz üzere gıda ambalajlama için kullanılan malzemeler gıda ile etkileşimleri sonucu malzeme yapılarına göre kağıt bazlı, plastik ve metal bazlı toksik bileşenleri ürünlere bulaştırabilmektedir.*
Plastik gıda kovaları ise bozulması görece kolay ve muhafaza edilmesi önemli olan gıda ürünlerinin saklanması ve taşınması için özel olarak üretilmiş ürünlerdir. Gıda ile temasa uygun plastik materyalden üretilmektedirler. Yuvarlak plastik kovalar hafif ve hava geçirmez kapak, sızdırmayı ve açılmayı önleyici plastik güvenlik şeridi ve bazen de plastik saptan oluşur. Dairesel şeklinden, sapın oluşturabileceği çıkıntıdan ve kapaklarının hafif oluşundan ötürü palet üzerine yerleştirmesi zor bir malzemedir.
Plastik kovalar toz, macun ve sıvı haldeki gıdaların paketlenmesi için uygun ürünlerdir. Sıklıkla soslar, süt ürünleri, baharatlar, hayvan yemleri, şeker ve benzeri ürünlerin paketlenmesinde kullanılır.
Gıda ambalajları üretiminde malzeme seçimi yapılırken ürünlerin doğrudan gıda ile temasa uygunlukları kontrol edilir. Migrasyon testleri hangi ürünlerin kutu içinde paketlenmeye uygun olduğunu, hangi saklama koşullarında (sıcaklık, nem vs.) ve süresinde ambalajlanmaya uygun olduğunu belirlemek için yapılır. Her gıda türü için migrasyon testi yapılması gereklidir.
Plastik gıda kovaları, içerdiği malzemenin ağırlığı ve istiflenme ihtimaline karşı üzerine eklenebilecek yüklerin ağırlığı hesaba katılarak dayanıklı sert plastikten üretilmektedir.
Bir kova yere düştüğünde ya da darbe aldığında kapağı koruyan güvenlik şeridinde, kapağın kendisinde, ya da kova üzerinde bir delik veya sızıntı yaratabilecek bir hasar meydana gelebilmektedir. Bu sebeple bu ürünlerin yerleştirildiği paletlerde düşme, devrilme ve darbelerde karşı ekstra tedbirler alınması gerekmektedir.
Yukarıda açıkladığımız tüm sebeplerle plastik kovaların nakliyesini organize etmek biraz zahmetli bir iştir. Kovaların palet üzerinde uygun şekilde yerleştirilmeleri gerekir. Kovaların palet üzerine istiflenme işlemi, kovaların taşıma kapasitesine bağlı olarak 2-10 kat arası yapılabilmektedir. Bu istifleme işlemleri de paleti dengesiz hale getirmektedir. Dengesi bozulmuş palet tehlikesinden kaçınmak için, üreticiler palet yüksekliğini sınırlamak zorunda kalmaktadır.
İki ana adımda önlem alabilirsiniz.
1- Paketlemenizin gıda ile temasa uygun olduğundan emin olun.
2- Paletin dengesini sağlayabilmek için, oluşturduğunuz ürün sıraları arasında bütünlük sağlayacak bir ara malzeme kullanın.
Kaydırmaz filmimiz Stabufilm – Kaydırmaz Film ile paletlerinize nasıl stabilize edebileceğinizi ve yüklerinizi optimize edebileceğinizi öğrenmek için deneyimli kadromuzla iletişime geçebilirsiniz.