Depolama ve nakliyat süreçleri, ürün ve personel güvenliğinin sağlanmasını gerektiren önemli süreçlerdir. Bu noktada kuruluşların göz önünde bulundurması gereken çeşitli kriterler olduğu gibi öncelenmesi gereken bazı durumlar da mevcuttur. Depolama ve nakliyat süreçlerini kolaylaştırmak ve çeşitli açılardan kazanç sağlamak için kullanılan birtakım araçlar bulunur. Bu araçlardan biri de palet streç film makinesi çeşitleridir.
Streç sarma makinesi adıyla da bilinen streç film makinesi çeşitleri, palet üzerindeki ürün gruplarını iş gücü ve zaman tasarrufu sağlayarak en doğru ve dayanıklı şekilde ambalajlamayı sağlayan araçlardır. Bu araçlar çeşitli özellikler bakımından birbirinden ayrılır.
Palet streç film sarma makinesi çeşitleri farklı ihtiyaçlara hitap eden çeşitli özelliklere sahiptir.
Streç sarma makinesi modellerinde yükün konumuna göre makine özellikleri değişiklik gösterir. Bir streç sarma makinesi modelinde yük sabit dururken makine hareket edebilir, bir diğer streç sarma makinesinde ise makine sabit dururken yük hareket ettirilir. Buna göre iki çeşit streç makinesi olduğu söylenebilir.
Akülü streç sarma makinesi çeşitlerinde makine streci sabit duran yükün etrafında dönerek streçler. Bu yöntemde geniş, yüksek yapılı ve ağır yük grupları çok daha güvenli ve kolay şekilde ambalajlanabilir. Bununla birlikte makinenin hareketli olması sayesinde yükün taşınması için forklift gerekliliği de ortadan kalkar. Akülü streç makinelerinde akünün kapasitesine ve makinenin tekerlek özelliklerine özen gösterilmesi gerekir. Bununla birlikte en verimli kullanım için bu makinenin tamamen düz zemin üzerine yerleştirilmesi önerilir.
Tablalı streç sarma makinesi çeşitlerinde yükün forklift yardımıyla makineye ulaştırılması gerekir. Makine, forklift çatallarının yerleşmesi için uygun şekilde tasarlanmıştır. Bununla birlikte farklı ihtiyaçlara uygun şekilde farklı yüksekliklerde üretilmiş tablalı streç makinesi modellerine rastlamak da mümkündür. Tablalı streç makinesi çeşitleri kolay ve güvenli kullanım özelliğine sahip olmaları sebebiyle sıkça tercih edilir.
Streç sarma makineleri, çalışma prensiplerine göre kendi içinde üçe ayrılır.
Manuel streç sarma makineleri işlev gösterebilmek için iş gücüne ihtiyaç duyan streç makinesi modelleridir. Bu tip makinelerde yük, makineye yerleştirildikten sonra streçleme işlemi personel tarafından gerçekleştirilir. Bu tip ürünler fiyat bakımından diğer streç sarma makinelerinden daha ucuz olsa da kullanım esnasında yoğun emek harcamaya ve zaman kaybına sebep olabilir.
Yarı otomatik streç sarma makineleri, manuel makinelere kıyasla daha otonom çalışma prensibine sahiptir. Bu tip makinelerde strecin tüm ürün grubuna doğru şekilde sarılması için personel kontrolü gerekli olsa da sarma işlemi makine tarafından gerçekleştirilir.
Otomatik streç sarma makineleri ürün grubunun yerleştirilmesi, streçlenmesi ve bant dışına alınması işlemlerini otonom şekilde yürütebilen ve personel ihtiyacını ortadan kaldıran araçlardır. Bu araçlar, ambalajlama esnasında minimum hata ve maksimum güven sunar.
Streç makinası nasıl kullanılır sorusunun cevabı makinenin türüne göre değişiklik gösterir. Manuel streç makinelerinde ürünler streç makinesine yerleştirildikten sonra kol yardımıyla sarma işlemi yapılır ve işlem tamamlandığında streç personel tarafından kesilerek ürün grubu banttan alınır. Yarı otomatik streç film makinelerinde ürün makineye yerleştirildikten sonra sarma işlemi başlatılır ve sarım yönü ile streç gerginliği personel tarafından denetlenir. Tam otomatik makinelerde ise ürünler streç bandına girer, makine tarafından uygun miktarda ve uygun gerginlikte streçle ambalajlandıktan sonra streç kesilir ve palet, bant dışına alınır.
İhtiyaçlarınızı en uygun şekilde karşılayan streç makinesini seçmek için göz önünde bulundurmanız gereken bazı etkenler bulunur. Bu etkenler, ihtiyaçlarınız doğrultusunda şekillenir. Üretim kapasiteniz, depolama imkanlarınız ve makineden beklentileriniz; seçeceğiniz makineyi etkileyen temel unsurlardır.
İşletmenizin ihtiyaçlarına ve fiziksel koşullarına göre sizin için ideal olan streç makinesi değişkenlik gösterebilir. Geniş alan ve uygun zemin koşulları için akülü streç makineleri uygunken daha işlevsel kullanım için tablalı streç sarma makineleri daha doğru bir tercih olur. Bununla birlikte az personel sayısına sahip olan işletmelerde iş gücü tasarrufu sağlamak ve personeli efektif yerleştirebilmek için yarı otomatik ya da tam otomatik makinelerin tercih edilmesi tavsiye edilir.
Streç sarma makinesine tek seferde yüklenebilecek ağırlık miktarı, makinenin maksimum yüksekliği, makinenin saatte ve günde kaç palet ambalajlayabileceği gibi etkenler makinenin çalışma özellikleriyle ilgilidir. İhtiyaçlarınıza en uygun streç sarma makinesini tespit edebilmek için her bir streç film sarma makinesinin desteklediği özellikleri incelemeniz gerekir.
Üretim ve ambalajlama sürecinde emekten, zamandan ve paradan tasarruf etmek için makinelerin kullanımı oldukça yaygın görülen bir durumdur. Ürün gruplarını korumaya almak için kullanılan palet streci, palet streçleme makineleriyle kullanıldığında paketleme hatasından kaynaklı ambalaj ürünü kaybı en aza indirilir. Bununla birlikte palet streçleme makineleri sayesinde yalnızca gerekli miktarda streç kullanılır. Palet streçleme makineleri pratik kullanım özellikleri sayesinde ambalajlama sürecinin kolay ve hızlı şekilde tamamlanmasını sağlar. Ayrıca streçleme makinesi sayesinde ambalajlama sürecinde çalışması gereken personel sayısını azaltabilir, iş gücünüzü farklı amaçlarla değerlendirebilirsiniz. Son olarak, streç film makinaları sayesinde ambalajlama süreci sonucunda oluşan atık miktarını azaltarak doğayı korumak için bir adım da atabilirsiniz.
Palet streçleme makinesi ambalajlama sürecinde kullanılan bir alet olduğundan dolayı fabrika, depo gibi yerlerde kullanılabilir. Endüstriyel streç film ve jumbo streç film kullanılan her alanda streç makineleri de kullanılabilir. Beyaz eşya, otomotiv, mobilya gibi sektörlerde streç makineleri olmazsa olmaz araçlardır.
Streç sarma makinesi fiyatları seçilen ürünün markasına ve modeline göre değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte makinenin manuel, yarı otomatik ya da tam otomatik olması, ambalajlama hızı ve performansı gibi etkenler de fiyatı etkiler.