Ambalaj sektöründe sıklıkla karşılaştığımız bir sorudur bu. Oluklu mukavvadan üretilen koli tipinin ihtiyacınıza ve kullanım amacınıza göre farklı kalitede birçok çeşidi vardır. Bu yazımızda sizlere tek oluklu ve çift oluklu kolilerin yapısal ve işlevsel farklarından söz edeceğiz.
Oluklu mukavva iki ana elemandan oluşur: liner ve ondüle. Yüzlerde kullanılan malzemeye liner, içteki yiv ile dalgalandırılmış kıvrımlı malzemeye ondüle denir. Ondüle şekli sebebiyle dalga olarak adlandırılır. Oluklu mukavva üretiminde en sık kullanılan 4 oluk tipi A, B, C ve E’dir.
İki tabaka kağıt arasına ondüle yapıştırılmasıyla oluşturulmuş levhadan üretilen kolilerdir. Yukarıda bahsettiğimiz dalga şekillerinden üretilir. Hafif yüklemelerde kullanım için idealdir. Giyim, meyve ve sebze kolilemeleri için kullanılır. Çift oluklu kolilere göre daha ekonomiktir. E-ticaret paketlemelerinde bu ekonomikliği ile öne çıkar.
Üç tabaka kağıt arasına 2 ondüle yapıştırılmasıyla oluşturulan 5 katlı malzeme ile üretilen koli çeşididir. Dalgalı olukların ikili kombinasyonlarıyla oluşturulurlar. En yaygın olarak üretilenler B+E ve B+C dalgalarının kombinasyonlarıdır.
Olası darbelere karşı dayanıklılık göstermesi için tasarlanmıştır. Üst üste istiflenmeye uygundur, tek oluklu koli tipine göre daha dayanıklıdır. Hassas, kırılgan ve ağır yüklemeler için kullanımı tavsiye edilir. Ekstra koruma gerektiren durumlarda çift oluklu koli kullanılması gerekmektedir. Uzun süreli depolama için kullanımı idealdir. Dayanıklıdır, kolay deforme olmaz.